به گزارش شط پرس در این کارگاه نخست با نصب کارتی با عنوان “میراثبان صنعتی کوچک” بر سینهی هر کودک به آنها معنی میراثبان و وظایفش توضیح داده شد. سپس مفهوم میراث فرهنگی برای کودکان تعریف شد: میراث فرهنگی مثل شناسنامه هرفرد از یک جامعه هست که از گذشتگان و پدران و مادران ما به همه ارث رسیده و نوع زندگی،لباسها غذاها و ساختمانهای محل زندگی آنها را با ما معرفی میکند.سپس انواع میراث فرهنگی با زبانی کودکانه و با کمک وسایل کمک آموزشی و تصویرهای ساده معرفی شد بدین صورت که؛ میراث فرهنگی دو نوع است:
یک بخش اشیا یا بناها هستند که ما میتوانیم آن ها را لمس کنیم و به آنها دست بزنیم.بخش دوم، آنهایی هستند که نمیتوانیم آن ها را لمس کنیم و باید حسشون کنیم.
در ادامه انواع ثبت میراث فرهنگی برای آنها گفته شد و سه اثر ثبت جهانی خوزستان و تعدادی از آثار ثبت ملی آبادان به کودکان با تصویر معرفی گردید.در ادامه به معرفی موزههای آبادان و خرمشهر پرداخته شد وبه آنها روشهای نگهداری وحفاظت از اشیا موجود در موزه ها و بناهای تاریخی باتصویر وتوضیحات به کودکان آموزش داده شد.
بعداز کارگاه تئوری کودکان به دوگروه برحسب علاقهشان تقسیم شدند، از گروه اول خواسته شد که با گل سفالگری حجمی از اشیا یا بناهایی که در تصاویر دیدند یا اشیا تاریخیای که قبلا در موزهها دیدهاند درست کنند و ازخانوادهها و دوستانشان دعوت کنند به مدت یک هفته برای بازدید مجسمهها و حجمها مراجعه کنند و به آنها امتیاز دهند. به گروه دوم بچهها جدولی با طرح موزه داده شد تا با پاسخ به سوالات خانههای آنرا که سوالهای آن از موضوعات مطرح شده در کارگاه بود، پرکنند ودر نهایت از بین جداول صحیح به قید قرعه به یک نفر هدیهای اهداشد.
هدف از این کارگاه آشنایی کودکان با میراث فرهنگی و روشهای حفاظت از آن جهت انتقال به نسلهای اینده میباشد.آموزش راهمواره باید از کودکی شروع کرد تا به نتیجهی مطلوب دست یافت لذا با این کارگاه در موزه هم کودکان با محیط موزه آشنامیشوند و هم با قرارگیری در کنار اشیا تاریخی درک بهتری از مفهوم میراث فرهنگی و حفاظت از آثار تاریخی خواهند داشت.
جامعه ی هدف اصلی موزههای خلاق ونوین آموزش و پرورش میباشد.یکی از اهداف اصلی موزههای موفق جهت نیل به رسالت اصلی خود آموزش و یادگیری است.درموزه های کشورهای توسعه یافته با آموزش کودکان و نوجوانان درواقع زمینهساز آموزش عموم مردم، تاثیرگذاری برکل جامعه و در نهایت درگیر نمودن اکثر مردم با موزه میشوند. ارتباط مداوم کودکان و نوجوانان با موزه در واقع بهنسلهای آینده کمک میکند تا با تاریخ و فرهنگ خود و دستاورهای پیشینیان آشنا شده و از آن جهت انتقال به آیندگان حفاظت نمایند.
نجلا درخشانی؛ کارشناسی ارشد مرمت و احیا بناها و بافتهای تاریخی