احیاء بناهای تاریخی و ارزشمند با همیاری بخش خصوصی در راستای اهداف گردشگری، میتواند جانی تازه به کالبد بی رمق ثروتهای فرهنگی بجای مانده از گذشتگانمان دهد که برایند آن اقتصادی پویا و اشتغالی پایدار خواهد بود.
عکاس خانه ی ژرژ یونانی، اولین عکاسی مدرن در آبادان که عکاس آن شخصی به نام میسالیدیس یونانی تبار بوده است. وی به همراه خانواده اش بخاطر جنگ جهانی دوم به آبادان مهاجرت کرده و به عکاسی مشغول شده است.
این عکاسخانه در محله ی امیری آبادان که یکی از محلات قدیمی محسوب میشود، قرار گرفته است. این بنا که مربوط به دوره پهلوی میباشد، در دو طبقه و بصورت حیاط مرکزی با حوض و باغچهای در وسط آن ساخته شده است. در ضلع غربی ساختمان در داخل و خارج بالکنهایی جهت ایجاد ارتباط بصری بیشتر با فضای خارجی ساختمان قرار احداث شده است.
ورودی خانه با الهام از المان هشتی در خانههای سنتی و ایجاد حریم و عدم دید مستقیم به درون خانه بصورت مدور ساخته شده است که پلههای دسترسی طبقه ی اول نیز بصورت بسیار هنرمندانه در این فضا جانمایی شدهاند. ورودیهای دورتادور حیاط دارای قوسها و تزیینات آجری زیبایی شامل گل انداز، حصیری و آبشاری هستند که با کمک عقب و جلو نشاندن آجرها و یا تغییر زاویه آنها ایجاد شدهاند. پوشش سقفهای خانه در طبقه همکف از تیرهای چوبی (چندل)، حصیر و کاهگل و در طبقه ی نخست از تاق ضربی با تیرآهن تشکیل شده است.
ویژگیهای معماری عکاسخانه ژرژیونانی:
▪️ وجود حیاط مرکزی همراه با فضاهای جنب آن و یک باغجه و حوض آب در وسط حیاط (درونگرا بودن)
▪️ارتباط بصری مستقیم با فضای بیرون از طریق بازشو و بالکن و ایوان
▪️ایجاد بازشوها و روزنهای دوتایی (یکی در بالای دیگری) در جهت وزش باد جهت ایجاد کوران هوا (مطابق با اقلیم منطقه)
▪️استفاده از کرکریهای چوبی در پنجرهها که مخصوص جنوب ایران میباشد جهت استفاده از باد مطبوع
▪️سبک بودن پوشش طبقه همکف و استفاده از تیر چوبی، حصیر و کاهگل (مصالح بوم آورد)
این بنای ارزشمند در صورت مرمت و احیاء میتواند به یک موزه ی عکاسی، رستوران سنتی، کافه و گالری هنری، یا یک هتل سنتی تبدیل شده و در محور گردشگری فرهنگی تاریخی منطقه ی آزاد اروند قرار بگیرد.
نجلا درخشانی؛ کارشناسی ارشد مرمت و احیا بناها و بافتهای تاریخی



