نویسنده: دکتر آیات فاطمی اصل
از ویژگی های جامعه ای پویا، زنده و باانگیزه؛ مطالبه داشتن و ابراز و پیگیری آن است که با نام مطالبه گری شناخته می شود. اما مطالبه داشتن و ابراز آن به هرنحوی امکانپذیر نبوده و اصول و قوائد خاص خود را می طلبد . مطالبه گری بایستی بر پایه اصولی از جمله شناخت و اشراف بر مشکلات ، عدم منفعت طلبی و سهم خواهی شخصی، عدم حزب گرایی و … انجام گیرد.
مطالبه گری کنشی اجتماعی و سیاسی است که در آن تلاش می شود مسئولان را به انجام صحیح وظایف خود تشویق و ترغیب نماید. اگر مطالبه گری روند صحیح خود را طی نکند مسلما به بیراهه رفته و در مسیر آن اعمال مغایر با قانون و عرف حاکم بر جامعه صورت می گیرد. متاسفانه در شهرستان آبادان شاهد گونه ای جدید از مطالبه گری هستیم که نه تنها بازخورد و نتیجه مفیدی در پی ندارد بلکه فضای مطالبه گری در شهر را نیز گاها مسموم کرده و به بیراهه کشانده است.
عکس هایی که در آن فرد مطالبه گر در کنار افراد سرشناس شهر و کشور از خود منتشر می کند و یا انتشار مینوت هایی همراه با اعلام مناسبات خانوادگی با افراد برجسته ، قطعا هیچگونه سنخیتی با مقوله مطالبه گری نداشته و تنها نامی که میتوان بر اینگونه رفتارها نهاد ، فخرفروشی های کاذب است. مطالبه گر حقیقی بدور از هرگونه اقدام به بزرگنمایی نام خود ، تنها به حل و فصل مشکلات مردم و شهر می اندیشد نه چیز دیگر. داشتن عکسهایی با افراد بانفوذ و سرشناس شهر هیچگاه نتوانسته کمکی به تسریع حل مشکلات نماید . چگونه است که این افراد تحت نام مطالبه گری چنین می اندیشند و گمان می برند با اینگونه اعمال می توان مطالبه گر شناخته شد ؟
متاسفانه شهرستان آبادان کماکان درگیر مشکلات و معضلات فراوانی در زمینه های گوناگون است ، حال سوال اینست با وجود مطالبه گران بیشماری که در فضای حقیقی و مجازی شعار مطالبه گری سر می دهند ، چرا وضعیت شهرستان کما فی سابق است ؟
آیا زمان آن نرسیده است که در مقوله مطالبه گری بازنگری صحیحی از سوی مطالبه گران صورت گیرد ؟
مطالبه گری امری اجتماعی است بنابراین فردی که ادعای مطالبه گر بودن دارد ، ابتدا بایستی خیر و منفعت اجتماع خود را در اولویت قرار دهد . این امر امری مشارکتی و گروهی است که با تک روی های اجتماعی و سیاسی همخوانی ندارد. افرادی که علی الخصوص در فضای مجازی شعارهای مطالبه گری سر می دهند اما توانایی مدیریت آن را ندارند ، آیا بهتر نیست از تک روی دوری کرده و با مطالبه گران راستینی که آگاهی و تجربه بیشتری در این زمینه دارند همراه شوند ؟
اکنون شاهد وجود بیشمار افراد مطالبه گر هستیم که به تنهایی و با روش های نامناسب اقدام به این امر می نمایند و شاید بتوان عمده دلیل عدم رفع مشکلات جامعه را همین موضوع دانست. قدر مسلم است که مطالبه گری با روش ناصحیح به نتیجه نمیرسد.
همانگونه که پیش از این گفته شد ، مناسبات خانوادگی فرد مطالبه گر با افراد سرشناس هیچگونه عایدی برای اجتماع نخواهد داشت . اینکه شما از نسل که هستید ، عموزاده کدام مسئول و مدیر هستید ، با کدام مدیر عکس مشترک دارید و مواردی این چنین ، هیچگاه نمی تواند مسیر مطالبه گری شما را هموار سازد مگر در شعارها و مینوت های پرسروصدای مجازی که همچون طبل تو خالی تنها پرسروصدا هستند.
اعمال فرد مطالبه گر همچون اثر انگشت ، تنها منحصر به اوست و قطعا آنچه از یک فرد بر جای می ماند نام و اعمال اوست نه پیشینه خانوادگی و مناسبات و روابط اجتماعی او.
در مسئله مطالبه گری فرد بایستی هویت و فعالیت خود را شفاف سازی نماید ، اصول و قوائد مطالبه گری صحیح را مطالعه کند و بیاموزد ، موضوعات و مشکلات موجود را بشناسد ، راهکارهای مناسب جهت رفع آن ها را رصد کند و پس از تمامی این مراحل اقدام به ابراز مطالبه نماید.
بیش از این سخن را به درازا نمی بریم و بار دیگر عنوان می کنیم فرد مطالبه گر بایستی منفعت اجتماع و مردم خود را اولویت قرار داده و از منفعت طلبی شخصی و گروهی اجتناب کند ، در اینصورت است که می توان او را مطالبه گر نامید و به اصلاح مشکلات به دست افرادی هچون او امید داشت .
آیات فاطمی اصل /
۲ آذر ۱۴۰۰