
پای خود را در کفش دیگران بگذاریم
شاید برای همه ی شما پیش آمده باشد که در یک بحث ، خودتان یک چیز بگویید و طرف مقابلتان چیز دیگر، در این صورت اکثر ما این جمله را از طرفین میشنویم که “خودتو جای من قراره بده تا ببینی من چه احساسی دارم”
آیا این انتظار مصداق همان جمله ی معروف است که “پای خود را در کفش دیگران باید گذاشت”؟
– همدلی (empathy)
همدلی به ما این امکان را می دهد که به اصطلاح”پای خود را در کفش دیگران بگذاریم.” همدلی کمک می کند که هیجاناتی که دیگر افراد احساس می کنند را درک کنیم.
به عبارتی” شناخت احساسات و هیجانات دیگران و دیدن دنیا از دریچه چشم آنها.” همدلی، توانایی درک احساسات و دیدگاههای دیگران و استفاده از این دانستهها برای مدیریت رفتارمان تعریف میشود. یعنی اینکه بفهمید طرف مقابل از چه چیزی در رنج است؛ چه مسئلهای او را نارحت میکند و چطور میتوانید خود را جای او بگذارید و احساس او را درک کنید. همدلی رابطه شما را با دیگران مستحکم میکند؛ اجازه میدهد آنها را درک کنید و آنها نیز شما را بفهمند. طبق تحقیقات، آدمهای همدل گرایش به بخشندگیِ بیشتر دارند و نسبت به رفاه دیگران از خود علاقه نشان میدهند. آنها همچنین روابط شادتری را تجربه میکنند و از احساس بیشتری برخوردارند. علاوه بر این همدلی، توانایی رهبری را ارتقا میدهد و شکلگیری مکالمهی مؤثر را آسانتر میکند. بین همدلی با ترحم یا مهربانی تفاوت وجود دارد. نمیتوان همدلی را با قانون طلایی “با دیگران چنان رفتار کن که دلت میخواهد با تو رفتار کنند.” معادل دانست؛ به عکس، باید گفت: «با دیگران رفتاری نکن که دلت میخواهد آنها با تو داشته باشند، زیرا ممکن است رفتاری دیگر دلخواه آن افراد باشد. » میتوان گفت همدلی کشف همین خواستههاست. بیایید ببینیم واقعا همدلی چیست و چه نشانههایی دارد. توانایی همدلی با دیگران یکی از مهارت های مهم زندگی است. بیایید تصور کنیم که مادری فرزندش را به تفریح می برد.
او خیلی خوشحال است اما کودک زار زار گریه می کند. مادر ابتدا دلیل گریه کودک را نمی فهمد اما وقتی خود را جای کودک می گذارد و از دید کودک به جهان می نگرد تازه متوجه می شود کودک فقط پاهای آدمها را می بیند ، و دراین شلوغی چیز دیگری نمی بیند.و از این پایین دنیا خیلی خسته کننده است …
یا بیاید تصور کنیم که مردی بعد از یک روز سخت کاری وارد خانه میشود و زن بلافاصله میخواهد تمام روزمرگی اش را برای مرد تعریف کند ، در حین تعریف کردن زن متوجه میشود که شوهرش به حرفای او گوش نمیدهد و یا صرفا فقط به اون خیره شده و دستش زیر چانه اش است ، در این صورت اگر زن خودش را جای مرد قرار دهد متوجه میشود که الان زمان مناسبی برای تعریف کردن اتفاقات ریز و درشت نیست و باید به مرد اجازه داد کمی استراحت کند و بعد از او انتظار داشته باشد که شنونده خوبی باشد.
پس هرچه توانايي همدلي در شما افزایش پیدا کند ، ارتباطهای صمیمانه تری با دیگران خواهید داشت. روانشناسان معتقدند که امپاتی می تواند تا حد زیادی مشکلات خانوادگی را که عموما از عدم درک متقابل ناشی می شود ، حل و فصل کند.
سحر پور محمدی