
کوری عاطفی
وقتی زن و مرد در زندگی زناشویی حرفی برای گفتن ندارند و با وجود اینکه در یک خانه هستند، اما هریک در اتاق خود، یا مشغول کارهای خودشان هستند. البته اینگونه بیتوجهیها اوایل آزاردهنده به نظر میرسند، اما به تدریج عادت میکنند و حتی پیش دوست و آشنای خود ادعا میکنند هنوز کلی حرف ناگفته دارند و اوضاع خوب است. اگر به این مرحله رسیده اید باید بگویم که شما دچار “کوری عاطفی ” شده اید . و بهتر است به فکر چاره باشید، وگرنه عمر رابطه زناشویی خود را پایان یافته تصور کنید، چرا که اینگونه رفتارها بعد از مدتی باعث تنش و دعواهایی خواهد شد که رابطه را از آنچه هست خراب تر میکند. اما چگونه میتوان راهحل مناسبی برای این کار پیدا کرد؟
کوری عاطفی در واقع نوعی اختلال در روابط عاطفی خانوادگی محسوب میشود؛ یعنی زن و مرد به نقطهای میرسند که دیگر هیچ حرف مشترک مهمی ندارند و انگار دو نفر هستند که در یک خانه زندگی میکنند، ولی به اشتراک گذاشتن عواطف در آنها به صفر رسیده است؛ اگر هم حرفی باشد در مورد بچهها یا موضوعات روزمره زندگی است، نه در مورد خودشان و موضوعات مهم مربوط به زندگی زناشویی. و حتی با وجود اینکه قبل از ازدواج حرفهای زیادی بینشان بوده، اما وقتی زیر یک سقف رفتهاند میزان این گفتگوها خیلی کمتر شده تا جایی که دیگر حرف مشترکی باقی نمانده است.
این موضوع اغلب بین زوجهایی پیش میآید که یکی از افراد بسیار درونگراست (احساسات خود را بروز نمیدهد و کم حرف است) و دیگری بسیار برونگرا(احساسات خود را بروز میدهد و دوست دارد صحبت کند و پرجنب و جوش است) یعنی احتمال رسیدن این افراد به کوری عاطفی خیلی بیشتر است. این مشکل اغلب به این صورت است که درعین حال که زن و شوهر حرفی با همدیگر ندارند، اما وقتی در کنار خویشاوندان خود یا دیگران قرار میگیرند حرفهای نگفته زیادی دارند که تازه میتوانند آنها را بشنوند و حتی تعجب میکنند که چرا زودتر آن را مطرح نکردهاند.
تیپهای شخصیتی :
معمولا اگر ۲ تیپ شخصیتی برونگرا با همدیگر ازدواج کنند ممکن است یا خیلی دیر به کوری عاطفی برسند و یا اصلا به این مرحله نرسند، چون هر دو بسیار پرشور و هیجان هستند و در مورد همه چیز با هم حرف میزنند. این افراد اغلب دنبال محرکهای بیرونی هستند. ۲ آدم درونگرا هم وقتی در کنار هم قرار میگیرند احتمالا به کوری عاطفی نمیرسند، چون آنها یا اصلا زیاد با هم حرف نمیزنند و یا اگر حرف بزنند هم بیشتر برحسب ضرورت خواهد بود. اما کوری عاطفی بیشتر بین زوجهایی اتفاق میافتد که یک طرف درونگرا و دیگری برونگراست. در این حالت فرد درونگرا حرف زیادی برای گفتن ندارد، درحالیکه فرد برونگرا کلی حرف برای گفتن دارد و خیلی هم حرف میزند، اما، چون اشتیاقی از طرف مقابلش نمیبیند، بهتدریج به طرف دیگران گرایش پیدا میکند. فرد درونگرا هم، چون اشتیاقی برای شنیدن ندارد فرد برونگرا را هم به نوعی از خودش دور میکند.
رسیدن به مرحله کوری عاطفی فقط وابسته به تیپ شخصیتی افراد نیست، بلکه این موضوع به سبک و شیوه تربیت افراد هم برمیگردد. احساس امنیت، عشق و تعلقخاطر و نیاز افراد در این خصوص بسیار مهم است و همه اینها کمک میکند تا افراد بتوانند راحتتر با هم صحبت کنند.
علل کوری عاطفی:
یکی از مهم ترین علل این اختلال، نامتناسب و ناهماهنگ بودن شخصیت هاست. دختر و پسری که با یک ازدواج شتاب زده و بدون آگاهی در کنار هم قرار میگیرند، ممکن است از زمین تا آسمان با یکدیگر متفاوت باشند، خواسته ها و عقاید متفاوت داشته باشند و هزاران هزار تفاوت دیگر. در چنین شرایطی نمی توان انتظار داشت که گفتمان آن ها خوب پیش برود. گاهی آن ها مهارت های گفت و گوی مناسب و ارتباط موثر را بلد نیستند و یاد نگرفته اند که چگونه به شکل درستی با هم صحبت کنند.
گاهی کم شدن زمان صحبت بین اعضای خانواده نشانه بارز یک نارضایتی مزمن در زندگی مشترک است. وقتی فردی از موضوعی در زندگی ناراضی است و بارها تلاش کرده مشکلات را حل کند اما طرف مقابل هیچ کاری برای بهبود شرایط انجام نداده، کم کم احساس ناراحتی شکل می گیرد و سعی می کند صحبت و بحثی نداشته باشد چون کاملا ناامید شده از این که بهبودی به وجود بیاید.
به همین دلیل معمولا میبینیم بین زن و شوهری که تا مدتی با هم بحث و جدل می کردند، به مرور فضای آرامی به وجود می آید که البته به دلیل حل شدن مشکل شان نیست بلکه به این علت است که خسته و نا امید شده اند و دیگر حوصله ای برای شان باقی نمانده است
درمان کوری عاطفی:
در وهله اول باید این موضوع را در نظر داشت که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین یک ازدواج منطقی، آگاهانه و با مطالعه که تناسب ها در آن رعایت شده است، به احتمال بسیار پایینی با این مشکل مواجه خواهد شد. با این حال به کسانی که با چنین مشکلی مواجه می شوند، چند توصیه داریم.
مهارت های گفت و گوی درست و موثر را فرا بگیرید …
موانع ارتباطی مانند سرزنش و سرکوفت، نصیحت کردن، خشم و پرخاشگری، توهین، تحقیر، قهر کردن، مقایسه کردن و… را از بین ببرید. گفت و گوی صمیمانه بدون قضاوت و تعصب را جایگزین کنید. اگر فرزند هم دارید به خاطر این که یک الگوی درست برایش باشید، حتما مهارت ارتباط موثر را یاد بگیرید.
لطفا فراموش نکنید که “کوری عاطفی” میتواند راه خیانت زناشویی را بدون احساس گناه و عذاب وجدان هموار کند. این جمله را باید خیلی جدی گرفت تا زندگی مشترک موفق تری در انتظارتان باشد.
منبع :
خراسان- فریبا البرز / کارشناس ارشد مشاوره خانواده